Frans van Zwam

 

 

Frans van Zwam

Geboren:     17 maart 1949 te Beneden-leeuwen

Woonachtig: Beneden-Leeuwen

Instrument: basgitaar

 

Frans begon op 13 jarige leeftijd met gitaarspelen. Op een akoestische gitaar  werden de eerste akkoorden geoefend.

Samen met Ici van Gelderen en Piet van Kaauwen werd de eerste band opgericht; het was 1964. De eerste optredens waren in het Jeugdgebouw, met oude radio’s als versterkers. Hieruit ontstond de band The Lacions. Toen Jos Markus en Andre van Eck erbij kwamen, was de band compleet.

Na 3 jaar hield de band op te bestaan. Nog even gingen Ici, Jan Willems en Frans verder als “Lacions Experience”, maar lang hield deze groep niet stand.

Na een sabbatical jaar werd Frans gevraagd als gitarist bij Het Lion Kwintet uit Beneden-leeuwen. De band was een bekend dansorkest in de regio.

Willy Bosch, Jan Willems, Joop en Wil van Eck waren de overige leden van de band. Er werden verschillende singles uitgebracht, waarvan het nummer “ Mijn Opa kocht ,n ouwe bas” als hoogste notering op nummer 19 in de top veertig stond. Het hoogtepunt was in 1970 het tv optreden in de   Eddy Ready go  Show van Eddy Becker. In deze show traden o.a David Bowie ,Peter Koelewijn en Andy Fairweather Low op. Een onvergetelijke ervaring.

De optredens door heel Nederland stroomden binnen. Een vervelende bijkomstigheid was dat Frans werd opgeroepen voor de dienstplicht. Dit vroeg nog al eens om aanpassingen in de bezetting.

Na enkele jaren  werd de naam van de band gewijzigd in The Lions. De band ging op de engelse toer. Het bekendste nummer was “Come on and dance with me”. De single kwam niet verder dan een plaatsje in de tipparade.

Na 3 jaar stopte de band in deze bezetting en ging verder onder dezelfde naam met o.a  Jos, Ici  en Frans, die elkaar kenden uit de tijd van de Lacions. Willy de Reuver en Henks Derks kwamen als gitarist en toetsenist bij de band.

Er waren veel optredens in het top 40 danscircuit door heel Nederland. Een Engelstalig plaatje “Say Ole’ bereikte de tipparade. Naast een fulltime baan was dit een zware opgave en in 1978 werd besloten te stoppen.  

Hierna gingen Jos en Frans samen met Henk Derks en All van Zandvoort een aantal jaren verder onder dezelfde naam als amusementsorkest. In 1987 stopten ze ermee. Het was genoeg geweest.

Vanaf 1990 maakte Frans deel uit van de huidige Lacions.

Hij hoopt nog lange tijd te kunnen musiceren met de huidige muziekvrienden; want de band is wel uniek in de regio.