The Hot Rollers

THE HOT ROLLERS

(Tiel) 1958-1965


 

In 1958 begonnen de broers Henry (gitaar) en Hans Nagel (gitaar, theekistbas) samen songs van de Everly Brothers te spelen als THE NAIL BROTHERS. Hans Spies op accordeon en Jan Hobé op drums sloten zich later bij de broers aan. Omstreeks 1960 werden THE HOT ROLLERS in Tiel opgericht door Henry Nagel (bas), Hans Nagel (2e sologitaar/zang), Boy Marlisa (sologitaar), Edo Gang (slaggitaar) en Jan Hobé (drums). Het allereerste optreden vond plaats in Rhenen. De naam THE HOT ROLLERS werd steeds bekender in de Betuwe door het regelmatig optreden in bekende zalen zoals Gustaaf Adolf, Bemer en K.A.B. Gebouw en Flamingo Bar in Tiel. Ook in andere locaties in de plaatsen Culemborg, Opheusen, Randwijk, Kesteren, Varik, Geldermalsen, Maurik, Rhenen, Beneden Leeuwen en Dreumel stonden zij op de planken. Hans Nagel herinnerd zich nog leuke momenten zoals een optreden midden in een weiland in Randwijk op een podium gemaakt van houten veilingkisten (waar ze doorheen zakten). In Rhenen werden ze door zigeuners in een grote Cadillac naar het optreden gebracht en in Dreumel werd door de eigenares het optreden van THE HOT ROLLERS afgebroken, omdat teenagers de zaal aan het slopen waren. Heel bijzonder was ook hun optreden tijdens een grote bruiloft in het Glashof in Leerdam, waar meer dan 2000 gasten waren.

The Hot Rollers in 1960 met Egmond gitaren op het podium in De Beurs The Hot Rollers in 1960 met Egmond gitaren op het podium in De Beurs The Hot Rollers 1960 The Hot Rollers in 1963

De Beurs was de bekendste zaal in Tiel waar teenagers balls georganiseerd werden. Naast THE HOT ROLLERS traden daar ook regionale bands op, zoals The Typhoon Rollers, The Blue Comets, The Sensation Guitars, The Trumps, Les Apaches en The Sioux. THE HOT ROLLERS zorgden ook voor de begeleiding van de duo's DE CARINA'S en THE LION SISTERS. In de beginperiode van THE HOT ROLLERS werd vaak opgetreden met het zangeres Greetje Bozelie uit Tiel, die later bekend werd onder de naam Greetje Mona en een aantal Nederlandstalige singles op het "Palette" label uitbracht in 1961 en 1964. Ook werd vaak opgetreden samen met de band van Dries Holten (Andres).

The Hot Rollers met het Tielse zangeresje Greetje Bozelie (Greetje Mona). The Hot Rollers met het meisjesduo De Carinas. The Hot Rollers met The Lion Sisters

Tijdens een optreden bij een bruiloft in Beek kwamen THE HOT ROLLERS in contact met enkele bandleden van RUDY VAN DALM & THE ROYAL RHYTHMICS en hierbij werd hun aangeboden om als invalband in Nijmegen te fungeren. THE HOT ROLLERS speelden daarna in Nijmegen o.a. in de dancings Blue Bell, Maxim en Corona. Er werden ook contacten gelegd met de Hilversumse radio omroepen zoals de AVRO en de KRO. Ze traden op in het legendarische radioprogramma Minjon (AVRO) van presentator Herman Broekhuizen en de Springplank (KRO). THE HOT ROLLERS waren vaak actief voor de ziekenomroep en ze werden ook door de Ziekenomroep Nederland uitgenodigd om in Zaal Gooiland in Hilversum op te treden. Daar waren veel bekende Nederlandse artiesten aanwezig en THE HOT ROLLERS werd gevraagd om THE LUCKBERRIES te begeleidden. Door dit optreden werd hun een auditie bij Phonogram aangeboden met begeleiding van orkestleider Harry de Groot. THE HOT ROLLERS waren ook aanwezig bij de heropening van de Tilburgse schouwburg Scala, georganiseerd door The Tielman Brothers Fanclub. Net als de meeste Indo-Rock bands hebben THE HOT ROLLERS ook diverse malen in Duitsland opgetreden, zoals o.a. in Lüdenscheid, Radevormwald (10-12-1960) en Kierspe-Dorf. De eerste keer dat zij naar Duitsland vertrokken zaten de 5 bandleden samen met  2 Duitsers in een VW-kevertje met al de instrumenten er nog bij. Dat betekende dus bij elkaar op schoot en de instrumenten boven op de kever. Bij de douane viel dat natuurlijk op en moest alles uitgepakt worden, zelfs de vellen van de drumstel moesten getoond worden. De VW-kever werd vervangen door een Citroën busje, dat was heel wat comfortabeler en gaf minder problemen bij de grensovergang.

The Hot Rollers v.l.n.r. Edo Gang, Henry Nagel, Boy Marlisa, Hans Nagel en Jos Markus.
The Hot Rollers poseren in de huiskamer. The Hot Rollers 1964 The Hot Rollers op de Tielse kermis

THE HOT HOLLERS zijn altijd als amateur musici aan het werk geweest, ondanks verzoeken en aanbiedingen van managers om beroeps te worden. In 1965 werd de band ontbonden. Op 19 december 1981 vond een reünieconcert plaats van THE HOT ROLLERS in de Gustaaf Adolf in Tiel. De originele bezetting bestond uit Hans en Henry Nagel, Boy Marlisa, Edo Gang, Bert Spee en Greetje Mona. De aldaar gemaakte opnamen tbv een LP voor het Al Capone label zijn helaas technisch op een mislukking uitgelopen.

Gelukkig is er een oude bandopname uit 1965 bewaard gebleven, die door de Bussumse geluidstechnicus Dick Swaneveld  met een mono studiorecorder en een eenvoudig mengpaneel in de repetitieruimte van The Hot Rollers opgenomen werd. Aan die opnamen heeft Dick in de studio in Bussum (Technisch Film Centrum) publiek en applaus toegevoegd. Waarschijnlijk zijn enkele nummers van deze studioband destijds door Radio Veronica uitgezonden. Dick Swaneveld scoorde in 1969 als de helft van het duo Tom & Dick een no.1 hit met Bloody Mary.
Theo Oudt, een jarenlange vriend van Hans Nagel, heeft het materiaal in zijn eigen studio bewerkt en het resultaat werd in 1997 door Rarity Records op een mini CD uitgebracht. Het is al met al een brokje historisch audio materiaal en geeft een goed inzicht van het repertoire en de sound van een Indo band, die met vrij goedkope gitaren en versterkers een aanstekelijk sound wist te produceren. Met name is het heel bijzonder om een voor die tijd volslagen onbekend nummer als Surfer's Stomp van de Amerikaanse studio groep The Marketts (Liberty) hier door een Indo-Rock groep uit de Betuwe op geheel eigen wijze gespeeld te horen worden.

(p) piet muys 02-2004 - met dank aan Hans 'Dave' Nagel * voor de informatie en de foto's

* Hans 'Dave' Nagel is op 23 februari 2007 op 66-jarige leeftijd overleden.


THE NAIL BROTHERS (1958-1960)
Henry Nagel (gitaar, zang)
Hans Nagel (gitaar, theekistbas, zang)
Hans Spies (accordeon) naar The Vanguard Combo
Jan Hobé (drums)

THE HOT ROLLERS (1960-1965)
Henry 'Sam' Nagel (bas, gitaar, zang) naar The Memory Combo
Hans 'Dave' Nagel (gitaar, zang) o.a naar The Spectacles, The Paramounts
Boy Marlisa (sologitaar, zang) naar The Strangers
Edo 'Dean' Gang (gitaar, zang)
Rob Stecher (gitaar) 1961-1965 naar the Hellas Rangers
Jan Hobé (drums) 1960
Bert Spee (drums)                                                                                                                                     
Jos "Joey" Markus (drums) 1965 naar The Lacions

Greetje Mona (zang) 1960-1962
Sweet José (zang) 1962-1963

De Carina's (zangduo) 1963-1965
De Lion Sisters (zangduo) 1963-1965

Invallers:
- Cor Nagel (gitaar) 1960
- Eric Nützmann (gitaar) 1960)
- Jopie Matakena (gitaar) 1960 naar Les Apaches
- Piet Schoots (drums) 1961
- Theo van Rossum (drums) 1961
- Frank Marlisa (drums) 1961
- Chris v/d Eijkel (drums) 1962        
- Anis Pasanea (drums) 1964
- Hans v. IJzendoorn (sax) 1963


INSTRUMENTALS:
Recorded live Hilversum Radio Show 1965 (geluidstechnicus/arrangeur Dick Swaneveld)

1965 San Antonio Rose, South, Last Date, Quiereme Mucho (Nimm Deine Weisze Gitarre), Surfer's Stomp, Driftin'
CD RARITY C192549; 1997)